2023 – året lysstoffrør blir forbudt

Har du tenkt over lysrørene i hjemmet eller på kontoret ditt? Fra 2023 skjer det nemlig en betydelig endring i hvilke typer lysrør som kan brukes mange steder – da blir lysstoffrør forbudt. Disse lyskildene har vært på markedet i mange tiår, men de inneholder kvikksølv, og er dermed skadelige for miljøet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på bakgrunnen for dette forbudet, datoene det trer i kraft, hva du bør gjøre hvis du for øyeblikket bruker lysstoffrør, og noen alternativer du bør vurdere.
Lystoffrør som har blitt forbudt.

Hvorfor blir lysstoffrør forbudt?

Utfasing av lysstoffrør er en del av EUs arbeid for å begrense tungmetaller og miljøgifter. RoHS-direktivet (Restrictions of Hazardous Substances), vedtatt i 2002, er en del av EUs arbeid for å redusere mengden av farlige stoffer i produkter. Gjennom EØS-avtalen er Norge underlagt direktivet, og må derfor følge forbud som utstedes.

I 2011 ble direktivet utvidet til å gjelde alle CE-merkede produkter, noe som inkluderer lysstoffrør, ettersom de inneholder kvikksølv. Det ble likevel samme år gitt midlertidig dispensasjon for lysstoffrør, da det ikke fantes gode nok erstatningsprodukter på markedet. Nå finnes det imidlertid mange gode erstatninger og LED-alternativer, som påfører at unntakene oppheves fra 25. februar og 25. august i år. Fra disse datoene vil det være forbudt å produsere og importere de aktuelle lyskildene til alle EU/EØS-land.

Datoene for forbudene

Slik håndterer du forbudet av lystoffrør

Det er viktig å merke seg at tilgjengeligheten av lyskildene som nå fases ut er svært begrenset, ettersom ikke alle produsenter, grossister og distributører har bygget opp lagrene sine av de aktuelle lyskildene. Hamstring av lysstoffrør er derfor ikke et alternativ, og snart vil det være vanskelig å få tak i lysstoffrør, spesielt  de mest brukte som T5 og T8.

Hvis du eier lysanlegg med tradisjonelle lyskilder, anbefaler vi at du skaffer deg oversikt over dagens anlegg, og lager en plan for oppgradering til LED. Det vil gi effektive anlegg med lang levetid, og som krever lite vedlikehold. Ved oppgradering til LED, gjør du også virksomheten din mer klimavennlig og øker brannsikkerheten.

Trenger du hjelp med oppgradering av lysanlegget?

Luxconsult og Arkel hjelper deg med oppgradering av lysanlegget ditt, samt redusere strømregningen din og ditt miljøavtrykk.

Alternativer til lysstoffrør

Ettersom lysstoffrør fases ut, er det viktig å vurdere alternativene som er tilgjengelige. Heldigvis finnes det flere alternativer som kan gi tilsvarende eller enda bedre belysning enn lysstoffrør.

Rehabilitering av lysanlegget

Et alternativ er å rehabilitere ditt eksisterende belysningssystem. Dette innebærer å oppgradere armaturene og pærene til mer energieffektive modeller. Slik forbedrer du kvaliteten på belysningen din, samtidig som du reduserer energiforbruket og kostnadene. Dette er et flott alternativ hvis du ønsker å opprettholde utseendet og følelsen til ditt nåværende belysningssystem, samtidig som du oppgraderer til mer bærekraftig teknologi. 

Nye LED-armaturer

Et annet alternativ er å installere nye LED-armaturer. LED-lysteknologi har kommet langt de siste årene, og det finnes nå et bredt utvalg av armaturer som kan erstatte lysstoffrør. LED-armaturer gir mange fordeler, som energieffektivitet, lengre levetid og forbedret fargegjengivelse. I tillegg er de tilgjengelige i en rekke stiler og design, slik at du kan finne en armatur som matcher dine estetiske preferanser.

LED-innsatser

Hvis du ikke er klar for å bytte ut hele belysningssystemet, er LED-innsatser et godt alternativ. Dette er et ettermonteringssett, som kan installeres i eksisterende lysrørarmaturer. De består av LED-strips som er installert inne i armaturet, og gir en mer energieffektiv og langvarig lyskilde. LED-innsatser er et kostnadseffektivt alternativ som kan gi mange av fordelene med LED-armaturer, uten å kreve en fullstendig oppgradering av belysningssystemet.

LED-rør

Til slutt er LED-rør et annet flott alternativ til lysstoffrør. Disse rørene er designet for å erstatte tradisjonelle lysrør, og kommer med alle fordelene LED-teknologi har. De er energieffektive, har lengre levetid og gir forbedret fargegjengivelse. De er enkle å installere og krever minimalt vedlikehold.

Luxconsult hjelper deg med oppgradering av lysanlegget ditt

Kanskje kan forbudet mot lysstoffrør virke overveldende, men heldigvis er det mange alternativer som kan forbedre belysningssystemet ditt og redusere miljøpåvirkningen. Enten du velger å rehabilitere ditt eksisterende system, installere nye LED-armaturer, bruke LED-innsatser eller bytte til LED-rør, kan du oppnå et mer bærekraftig og effektivt belysningssystem, som tilfredsstiller dine behov og preferanser. Vi i Luxconsult er her for å hjelpe deg med å navigere i disse alternativene og sammen finne den beste løsningen for din virksomhet.

Rådgivere for belysning for retail, lager, logistikk, kontor. TIlbyr tjenester innen LED-belysning fra Oktalite og Trilux.